Sunday, July 19, 2009

Nasi Dagang Pulut Panggang

Bila pulang ke kampung halaman sendiri ........ ini lah yang di cari.
Kalau tak sarapan nasi dagang rasa macam belum selasai pulang kampung. Nasi dagang yang kat pasar Mersing ni rasanya tetap sama... dari dulu sampailah sekarang. Tak banyak yang berubah....... kalau yang berubah pun ialah kuantiti nasi dan juga lauk ikannya sahaja. Kalau satu ketika dulu 50 sen masih boleh beli nasi dagang ni.... lama kelamaan.... nasi dagang seperti dalam bungkusan di bawah tu dah bernilai rm1.00. Kalau makan untuk kenyang rasanya tak boleh kot. Tapi kalau sekadar untuk mengalas perut..... rasanya masih boleh makan sebungkus nasi dagang yang rm1 tu. Orang yang menjual pun tetap sama... dari saya kecil mak cik yang jual tu masih muda ... dan bila saya dah tak kecik lagi ....... dan mak cik tu pun dah tak muda lagi... nasi dagangnya masih lagi sama rasanya.


4 bungkus nasi dagang.

Pulut panggang. Pencucuknya masih lagi pakai lidi.



Pulut panggang kampung kami di Mersing intinya ialah sambal ikan. Sedap sangat. Orang Mersing rasanya tak reti makan pulut panggang inti kelapa. Walau bagaimana pun ..... Pulut panggang ini tetap juga megalami proses perubahan zaman. Satu ketika dulu saiz bungkusan pulut panggang tu lebih besar dan lebih panjang sedikit berbanding dengan sekarang ni. Pulut panggang yang sekarang ni..... lebih pendek disebabkan pembuatnya ingin menjimatkan kos per unit pulut panggang tersebut. Apa apa pun.... rasanya tetap sama ... pulut panggang tetap pulut panggang.

Sebenarnya.... bukan itu sahaja makanan yang dijual untuk sarapan pagi di Mersing... macam macam ada... dari nasi kuning, nasi minyak, kerabu, nasi impit, laksa, lak sang atau lak sam serta pelbagai kuih muih lagi. Kuih muih tu seperti .... tepung kapur ( dah lamaaaaa rasanya tak makan tepung kapur ni ), kuih dadar ... kalau istilah resepi masakan ...kuih ketayap.. ,kuih peria ...., keria..., kusui atau kaswi .... dan banyakkkkkk lah lagi. Semuanya sungguh sedap ........ Hai... rasa macam nak balik kampung sekarang jugak ....

Cara atau corak makanan sarapan pagi orang orang di Mersing mendapat pengaruh yang hebat dari orang orang Terengganu yang ramai berhijrah ke Mersing kerana Mersing merupakan salah sebuah dari pelabuhan perikanan yang terbesar di Malaysia ( ini masa belajar Geografi dulu dulu la..... sekarang saya tak tau lah ) . Oleh yang sedemikian terdapat ramai nelayan yang tinggal di persisiran pantai Mersing dari persisiran pantai Endau, Penyabung, Air Papan, Tenglu Laut, Sri Lalang Laut sehingga menghala ke pantai Mersing .... Petempatan nelayan lebih padat di Kuala Sungai Mersing.... maka..... di situ jugalah .... terdapat penjual sarapan pagi yang banyak... dari segala jenis nasik, laksa sehinggalah ke pelbagai jenis kuih muih .... Bagi orang orang yang kuat bekerja... sarapan mereka juga agak berat ... tapi kadang kadang tu..... bagi orang yang tidak kuat bekerja seperti saya ...... sarapan pagi pun boleh tahan hebat juga. Menambahkan lagi lemak lemak yang sudah sedia terkumpul di badan.... takutt ....

Ok lah ..... nanti sambung lagi. Bila saya balik Mersing saya akan ambil gambar tempat menjual sarapan dan pelbagai pilihan sarapan pagi yang ada.




..... saya tengah dalam proses menurunkan berat badan sebanyak 4 kilo ..... kena insaf dan kurangkan teringat akan makanan yang sedap sedap.......





3 comments:

  1. kena masukkan juga gambar/resipi karipap init ikan, kuih buah pauh (rupa macam kuih bom luar bijan tapi inti tetap ikan), sata pakcik yang jual dr endau naik motosikal sampai mersing

    ReplyDelete
  2. terkenang panggung wayang kt mersing kanan tu..tp skrg harga kuih muih tinggi la..dahla ciput je..mengalahkan dok banda beso..

    ReplyDelete
  3. ohh nelayan..hanya jauhari mengenal manikam....

    ReplyDelete